Over De Vuurgids

Jasper Tomesen

Als kind groeide ik op in Tanzania. Tussen de Indische oceaan en de Rift Valley ontdekte ik in de Afrikaanse wildernis de natuur en het avontuur. Mijn latere jeugd in Nederland was een stuk minder fraai. Ik heb op jonge leeftijd al moeten leren om op eigen benen te staan en was voor mijn ontwikkeling vaak aangewezen op mezelf. Hier heb ik het belang (en de waarde) van zelfredzaamheid geleerd.

Ik ben mijn carrière begonnen als buitensport en survival instructeur en heb daar met veel verschillende doelgroepen en mensen gewerkt in verschillende landen. Daarna heb ik een hele tijd in de drukke Randstad gewerkt, bij diverse zee- en luchthavens. Daar heb ik enorm veel mensenkennis opgedaan en ook veel geleerd van het werken in en leiding geven aan multiculturele teams. Vervolgens heb ik, na voltooiing van mijn studie, de overstap gemaakt naar de publieke sector in het noorden van Nederland. Ik heb daar heel veel geleerd van het bedrijfsleven, hoe organisaties werken en hoe je deze kunt ontwikkelen.

Sinds de ontdekking van het avontuur in Afrika ben ik mijn hele leven altijd bezig geweest met survival en bushcraft als passie. Heb veel mooie reizen gemaakt en heel veel geleerd over zelfredzaamheid en de natuur als leermeester. Daarnaast heb ik mij met houtbewerken en smeden ontwikkeld tot een veelzijdige ambachtsman.

De magie van het overdragen van kennis en vaardigheid van mens-op-mens (zoals we dat al 200.000 jaar doen) verwondert mij iedere keer weer. Dat is waar ik het voor doe!

Als 2 jarig jochie op de savanne in Tanzania

Het idee achter de Vuurgids

Als de Vuurgids laat ik nieuwe en bestaande teams het vuur en de Tribe in zichzelf ontdekken. We verdwijnen samen even de wildernis in, gaan creatief aan de gang met onze handen en hebben échte gesprekken bij het kampvuur. Onze overtuiging is perfect verwoord in een quote van Aurelius Augustinus (354 na Chr.): ‘What you want to ignite in others must first burn inside yourself’. Bouwen aan je Tribe is dus ook werken aan jezelf.

We maken gebruik van de unieke combinatie van de natuur als leeromgeving, de inzichten uit de culturele antropologie, positieve psychologie en ‘ancient skills’ als bushcraft en oude ambachten. We gaan op zoek naar de oer mechanismen die ons werkelijk drijven en onderzoeken hoe een Tribe van nature werkt. Deze ervaringen en inzichten gebruiken we vervolgens om een hele praktische en sterke vertaling te maken naar de leef- en werkomgeving van ons moderne bestaan.

Het Logo

Het logo was een reis op zich…het moet in één beeld precies oproepen wie je bent en waar je voor staat. En dat is gelukt!

In de naam staat het VUUR voor het innerlijke vuur dat in elk mens of team brandt (of smeult…), Het staat voor het oer gevoel en de verbinding tussen mensen. Door het vuur zijn wij als soort groot geworden. De GIDS staat voor de missie die ik met dat vuur heb. Het is de rol die ik graag pak in het begeleiden van mensen en teams naar hun innerlijk vuur en terug naar de oerprincipes die ons leiden. In de rol van docent/instructeur vervul ik ook de rol van de gids…maar dan naar nieuwe kennis en ervaringen.

Op de achtergrond is het Vikingkompas of ‘vegviser’ te zien. Het bestaat uit 8 oude runen symbolen (staven) die in een cirkel de windstreken symboliseren. Iedere staaf staat voor een bepaalde wijsheid…niemand weet echter meer wat ze exact betekenen. Iedereen geeft er nu zijn eigen betekenis aan. Het gezegde luidt: “Hij  die het Vikingkompas bij zich draagt zal overal en altijd zijn weg vinden…ook al weet je niet waar je heen gaat”. Ook hier is de link met Scandinavië overduidelijk.

Logo-explained