Kampvuur gesprekken
Wat is een kampvuurgesprek?
Het kampvuurgesprek vindt zijn oorsprong in de Afrikaanse volksraadpleging. Tribes van over de hele wereld gebruiken ook dergelijke overlegvormen en dat is niet voor niets. Het is een krachtige gespreksmethode om gedragen besluiten te nemen in complexe sociale systemen. Een kampvuurgesprek is een transformationeel gesprek, een ontmoeting van mens tot mens, over een belangrijk onderwerp, waarin dat wat gezegd moet worden ook gezegd kan worden en ieders perspectief er toe doet.
Wat levert het op? Draagvlak, verbinding, transparante besluitvorming en besluiten waar de hele tribe achter staat. Het ritueel van een kampvuurgesprek doorloopt zes fasen op weg naar een gedragen en krachtig besluit. Door te werken met een duidelijk stappenplan en een praktisch gespreksmodel wordt het kampvuurgesprek ook heel geschikt voor besluitvorming binnen teams en organisaties.
Wij begeleiden het ritueel van begin tot eind en leren je hoe je zelf kampvuurgesprekken kunt organiseren…ook als je niet meteen fysiek een kampvuur aan kunt steken. Onze rol is die van de magiër die het ritueel begeleidt.
De training wordt altijd op maat gemaakt en is geschikt voor zowel een groep leidinggevenden als voor een tribe. De Chief van de Tribe speelt altijd een sleutelrol. Bij een team is dat bij voorkeur de leidinggevende en bij een groep leidinggevenden/managers wordt er een imaginaire Chief aangewezen.
Hoe ziet de dag er uit?
Deze training duurt een hele dag en heeft een vaste opbouw die helemaal in dienst staat van het leren voeren van een écht gesprek met de hele Tribe. Het kampvuurgesprek is eigenlijk een ritueel. De inhoud is iedere keer anders, maar het ritueel bestaat uit een aantal vaste stappen of fasen die doorlopen worden. In deze training worden die stappen behandeld, gevoeld en doorleefd.
Opbouw van de dag:
- We beginnen de dag om 09:00 uur met een korte kennismaking en introductie.
- De ochtend staat in het teken van de methodiek en de theorie…en oefenen!
- We maken samen onze lunch, als het even kan buiten op het houtvuur. Dit versterkt de onderlinge band.
- In de middag gaan we zelf het hele ritueel van het kampvuurgesprek doorlopen aan de hand van de 6 fasen (zie hiernaast).
- We sluiten de dag rond 16:00 uur samen af en delen onze ervaringen.
De 6 Fasen:
De 6 fasen van het kampvuurgesprek:
- De voorbereiding (voor een vloeiend verloop)
- Aansteken van het kampvuur (en check-in)
- Het kampvuur, het magische moment
- Het hoogtepunt: een besluit of actie
- Doven van het kampvuur (en check-uit)
- Opruimen en terugblikken (evalueren)
Niets mooier dan de praktijk van het eigen werk!
Groepsgrootte:
Wij richten ons op kleinschalige teams tot 12 personen. Onze ervaring is dat bij 6-8 personen de ‘Tribe-ervaring’ optimaal is. Grotere teams in overleg.
De locatie:
Ons basiskamp is Drents Lapland in Eext. Daar hebben we rust , ruimte en alle voorzieningen. Voor bepaalde activiteiten wijken we uit naar de prachtige natuur in de omgeving.
Enthousiast?!
Ben je enthousiast om met jouw team te leren hoe je een goed kampvuurgesprek voert? Super!
Heb je nog vragen of wil je jouw ideeën vrijblijvend met ons bespreken? Helemaal goed!
Neem contact met ons op: